Barion Pixel

Rágókák

A gyermekünk első játékai közé tartoznak a rágókák. Egy fogzásban lévő baba egy nap sok nyálat termel, a nyál savas pH-ja pedig kioldhat vegyületeket a különböző anyagokból. Így különösen  fontos, hogy ezek a picik számára is biztonságosak legyenek. Mire kell odafigyelni?

  • Méret: ne legyen túl pici, mert lenyelheti! Ne legyen túl nagy és nehéz, mert nem tudja megfogni! Ha megbízható márkától vásárolunk, ezzel nem kell foglalkoznunk. 🙂 
  • Megfoghatóság: az elején a pici babáknak nehéz fogniuk, a vékonyabb játékok jobban a tenyerükbe férnek. Én nem tudtam elképzelni, hogy Oli&Carol origami hajóját hogyan tudja a gyermekem rágni, hogyan tudja megfogni, de a 4 hónaposom is ügyesen megoldotta már. Ebből a szempontból talán a klasszikus Sophie zsiráfot a legkönnyebb megfogni, mert sok vékony lába van. Gondoljunk bele, hogy amíg nem tudnak két kézzel fogni, addig a fakanalat vagy a labdát tartják könnyebben. 
  • Anyag: természetes anyag esetén szóba jöhet 
    • pamut. Utóbbi lehet horgolt vagy szőtt anyag. Ebből talán a GOTS-minősítésű biopamutok a legbiztonságosabbak. Az anyagok ereszthetik a festékek színét. 
    • fa (Grimms pl. itt: https://www.mamamibolt.hu/Grimm-s-fa-sziv-ragoka , Bajo, Haba). Ha fából készült rágókát választunk, akkor érdemes a nagy márkák termékei között keresgélni. A fentebb felsoroltak forgalmaznak 0+-os besorolású játékokat, melyek minden tulajdonság mentén biztonságosan vehetők baba kezekbe (méret, festék). De adhatunk a babák kezébe fakanalat vagy fém kiskanalat is, utóbbi hűsíti is a fogínyüket.
  • Származási hely: Személy szerint szeretem előnyben részesíteni a hazai készítőket, de nem találtam rágókát, amit nyugodt szívvel odaadtam volna a fiamnak. Elsősorban a fából készült, horgolt fogzáskönnyítőkre gondolok, amelyek esetén a fa anyag eredete megkérdőjelezhető. A függönykarikára emlékeztető karikák származási helye a legtöbbször nem ismert. Hobbiboltban kaphatók, de nem tudunk róluk semmit, például, hogy mivel kezelték a fát kivágás előtt, után… (gombaölő). Ezek jó alternatívája lehet a Grapat karika (és persze a többi natúr Grapat termék). A készítők étkezési célra is alkalmas olajokkal és viasszal kezelik a termékeket (lenmagolaj, méhviasz). 

A horgolással bevont fa gyöngyök, rágcsaláncokon lévő betűk és figurák származási helye valószínűsíthetően Ázsia. Ezek az Aliexpressen is kapható játékok azért kerülendők, mert nem tudjuk, hogy mivel kezelték őket, hány ember kezén mentek keresztül. Ráadásul vásárlásunkkal olyan rendszert támogatunk, amely feltehetően nem veti meg a gyermekmunkát, éhbérért foglalkoztat, illetve szörnyű munkakörülményeket biztosít.

Ugyan szintén Kínában, de etikus körülmények között végzi a gyártást a Little Dutch is, melynek a fenti márkákhoz hasonlóan megvannak a tanúsítványai.  

Ennél talán picit megbízhatóbbak az orosz és kelet-európai készítők (DK woodentoys, bumbutoys, woodencaterpillar), de tanúsítványaik sok esetben nekik sincsenek. Mostmár Pintér Woods is készít rágókákat fából. 

Persze a legtöbb baba a helyváltoztatás képességének megszerzése után mindent a szájába vesz. Azért arra érdemes törekedni, hogy amit direkt rágás céljából adunk nekik, az tényleg biztonságos legyen. Válasszunk két jó minőségű terméket, ezen a téren inkább ne kössünk kompromisszumot. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart