Barion Pixel

Könyvajánló: Kicsi Tacsi kalandjai Anya Tacsival

Egy szívemnek kedves mesesorozatot szeretnék bemutatni nektek. A mesék egy kis tacskó-gyerek mindennapjairól szólnak. Az illusztrációk végtelenül kedvesek, hétköznapiak, valóságosak (kedvencem a pókháló a tacsi család otthonában). 

 (ez nem látható olvasva a továbbiakat, így itt nincs szóismétlés) 

A könyvet egy nyereményjátékra való felajánlás keretében kaptam, és szinte azonnal elolvastam. A cím egy kis nyelvtörővel is felér. Elsőre a könyv formája, az illusztrációk, Kicsi Tacsi életkora és a nyelvezet alapján nekem nagyon hasonlított Marék Veronika Boribonról szóló történeteihez. Ugyanakkor a megnevezések miatt Babarókáék is eszembe jutottak. 

A könyv belső borítóján bemutatásra kerül a háromfős tacskó család, igaz a könyvben szereplő mesékben Apa Tacsi nem jelenik meg.

A könyvben három mese szerepel. A Banán című rész a hozzátáplálás idejére repít minket. Kicsi Tacsi ledobálja az ételt, majd együtt felszedik Anya Tacsival (Micsoda minta nyújtás!) és másik étel felé fordulnak.  Ha a gyermekünk hajlamos utánozni a könyvben megjelenített viselkedést, akkor célszerű ezt a mesét átfogalmazni vagy kihagyni. Habár, amire egy gyermek oda jut, hogy ilyen történeteket megért, talán már elsajátította az életkorán elvárható kulturált étkezés szabályait. A Bocsáss meg! mese egy határfeszegetés utáni dühös viselkedést és annak jóvátételét mutatja be. A Pocsolya egy esős nap eseményeit meséli el. 

Ami nekem pszichológusként különösen tetszett a történetekben az, hogy Kicsi Tacsi és a többiek érzelmeit árnyaltan fogalmazza meg, s mi több, kiemeli a szerző. (Ez is segít a gyerekeknek megismerni az érzelmeiket, mely tudás birtokában könnyebben tudják kezelni is őket.) Anya Tacsi türelmesen, a pozitív fegyelmezés elveit vallva nem szidja le kicsinyét, igyekszik úgy terelgetni, hogy közben a saját érzéseit (dühét) sem nyomja el. Felnőttként megmosolyogtató kikacsintásokra lelhetünk (pl.: kutyórudi). 

Az életkori ajánlás 2-6 év. 

A könyv magánkiadásban jelent meg. A szerző tervei szerint érkeznek a további kötetek is. A honlapon és a közösségi oldalakon több mesét is olvashatunk Kicsi Tacsi hétköznapjairól, ünnepeiről, sőt, színező füzetet is vásárolhatunk a könyv mellé. 

Rendelhető: https://kicsitacsi.hu/tacsimese/ 

Frissítés: Az adózási változások miatt Kicsi Tacsi kalandjait 2022. augusztus 31-ig tudjátok megvásárolni. Gondoljatok a közelgő és a távolabbi családi ünnepekre is, és vásárlásotokkal támogassatok magyar anyukákat. 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart