Barion Pixel

Kis konyha, sok játéklehetőség

Szerintem a kiskonyha az a játék, ami a legtöbb gyermekes háztartásban megtalálható. Szeretik a fiúk, a lányok, a kicsik és a nagyok is. Ez nem csoda, hiszen életünk egyik központi tevékenységéhez kapcsolódik, az evéshez. A táplálás és a táplálkozás érinti az egészség és a gondoskodás témakörét, ünnepeinknek is hangsúlyos része. 

Rengeteg játékkonyha közül lehet választani a piacon. A beltérre szánt kiskonyhák készülnek fából, műanyagból, használt bútorból, de textilből is lehet kapni székszoknya jellegűt. Annak idején, amikor a lányom két éves volt, mi egy kartonpapírra rajzolt főzőlappal és két petpalack-kupakkal teszteltük, hogy érdekelné-e. Annyira nagy kedvenc, hogy még most közel 5 évesen is a legtöbb játékidőt a kiskonyhában tölti és vele együtt én is. Közben a közel 2 éves öccse is csatlakozott a mindennapos főzőcskézéshez. 

Nálunk a kiskonyha a nappaliban van. Pont azért, mert tudtam, hogy ezt a lányom szereti és akartam, hogy itt úgy tudjon játszani, hogy közben egy légtérben vagyunk. 

Nálunk a kiskonyha a JÁTÉK. Ide minden jöhet, itt minden elfér, itt semmiből sincs elég (legalábbis a lányom szerint). Ünnepek alkalmával ezt szeretné bővíteni. Ha ő választhat, hogy mit játszunk, akkor itt akar együtt lenni. 

Itt szoktunk boltosat játszani, főzni, sütni. Itt készül elő a játék születésnapokhoz, a vendéglátáshoz, a piknikekhez, de vendégségbe is visz magával az itt elkészített finomságokból. Itt van a cukrászda, a fagyizó és az étterem is. 

Mik vannak a kiskonyhánkban? 

Bútorok

Egy a svéd bútoráruházban kapható kiskonyha, egy átalakított éjjeli szekrényből készített kiskonyha, aminek a másik oldala mosógép és egy asztal. Utóbbira azért volt szükség, mert keveselltük a munkapultot. Ha boltosat játszunk, az eladópult egy szivarvanyhinta az oldalára állítva. 

Edények

Az igazi konyhában kinőtt, apró sérülés miatt leselejtezett edények a kedvencek, mert elég nagyok ahhoz, hogy minden beleférjen. 

Ezen kívül van egy szett fém és műanyag étkészlet. Utóbbit nem én választottam, nem is nézegettem, hogy milyenek kaphatók a piacon.

Az újrahasznosítás jegyében bekerültek tejberizses tégelyek, ivójoghurtos flakonok, tejfölös kanna, papírpoharak, elhozható fagyisdobozkák, ételszinezékes üvegcsék, vaníliáscukor tasak, … 

Mi nem kávézunk, így a kávéfőzőt nem tartottam szükségesnek, nem is hiányolják a gyerekek. A kiskonyhába kapható gépek közül mixer és kenyérpirító került hozzánk. 

A pénztárgépnek, a kosaraknak, a  táskáknak, a pénztárcának és a játékpénznek is itt a helye egy nagyobb dobozban. Ugyanis mint fentebb írtam, itt szoktunk boltosat is játszani. 

Alapanyagok

Jelenleg cipősdobozokban vannak az ennivalók az alábbiak szerint csoportosítva: 

  • Zöldségek (fából, textilből és általam varrt gyapjúfilcből), 
  • gyümölcsök  (fából és általam varrt gyapjúfilcből), 
  • Pékáruk  (fából, só-liszt gyurmából és általam varrt gyapjúfilcből), 
  • “Hűtőszekrény” (fából és általam varrt gyapjúfilcből: sajt, felvágott, tej, vaj, húspogácsa, virsli), 
  • Tojások (fából, egy csoki belsejéből és általam varrt gyapjúfilcből tükörtojás)

Kedvenc “készételek” a torta és a pizza. Utóbbin a feltét tépőzárral változtatható. Előbbihez számok és gyertyák is tartoznak. 

Vitaminos flakonokban, pici befottes üvegekben pedig a legértékesebb alapanyagok vannak: száraz, színezett tészták, tökmag, kavics, gesztenye, bab… Régebben volt rizs és lencse is, de ezt takarítani kimondottan szerető anyukáknak ajánlom csak. (Nálunk még nem lett semmi zsizsikes, ilyen jellegű használat előtt egy éjszaka a mélyhűtőben talán tud segíteni.) 

Fonaldarabok és egy egykori “nyuszifészek” is bekerült a kiskonyhába. Ezt könnyű kiválogatni, azonban a lakás számos pontjára elviszik a zoknikra tapadt darabokat a kis lábacskák. 

Vigyetek ti is a kiskonyhába 

  • a természetben fellelhető kincseket (kavics, gesztenye, dió, makk, barackmag, cseresznyemag, kukorica, …), 
  • az igazi konyhában megtalálható száraz alapanyagokat (bab, sárgaborsó, lencse, rizs, különböző alakú tészták), 
  • egyéb, a háztartásban fellelhető anyagokat (fonal).

Kérlek arra vigyázzatok, hogy a gyermekeitek számára ezek biztonságosak legyenek! Tehát inkább 3 éves kor felett használjátok, amikor már kisebb az esélye annak, hogy szájukba veszik, lenyelik őket. Ez a sok apróság a finommotorika mellett a taktilis érzékelést fejleszti. A gyerekeknek szánt játékok nagy része sima felületű, legtöbbször műanyag. Így kevesebb lehetőségük van felfedezni a természet kincseit, sarazni, fára mászni, sokféle textúrát érzékelni. 

Vihettek be játékokat a gyerekszobából a kiskonyhába. Egy hasáb fakocka szuper halrúd, a gyöngyökből is jól lehet főzöcskézni. Nálunk az üvegkavicsok és az apró fajátékok (mandalák) is igen kedveltek. 

Készíthettek só-liszt gyurmából vagy főzött gyurmából ételeket. Kiszárítva/ megsütve ezek is jó szolgálatot tudnak tenni egy ideig. Nálunk eltörnek egy idő után. Sütiszaggatóval nálunk sütik is készültek. A gyurmán kívül a papír is remek alapanyag lehet. Igaz, így csak kétdimenziósak az ételek, de ha valami hiányzik a lányomnak, akkor megrajzolja. Tehát bármit el tudtok készíteni. 

A gyerekek fantáziája hatalmas: egy üveg bab egyszer a liszt, máskor a cukor, néha pedig díszítés a gyurmatortán. Szerintem ezek az igazán jó alapanyagok a játékokhoz, amik bármivé át tudnak változni. Az én kedvencem a gyapjúgolyó. Egy (piros) golyó, de igazából a szín sem fontos, lehet eper, alma, paradicsom, gombóc, fagyi… és persze a kiskonyhán kívül is használható. Valamiért szeretünk “kész” dolgokat adni a gyerekeknek, mint látjátok, én is. Nem volt citrom, varrtunk egyet gyapjúfilcből. Pedig volt citromsárga gyapjúgolyónk, ami tökéletesen betöltötte volna ezt a szerepet is. 

Készíthetnek a gyerekek étlapot, fagyilapot, lehet saját receptkönyvük is a kiskonyhában. A boltosjátékhoz a bevásárlólista is szuper, így is taníthatjuk őket a tudatos vásárlásra. Ha inkább készen vásárolnátok, akkor nézzetek szét a Termékeim menüpontban, hamarosan kapható lesz a KiskonyhaLap kártyacsomagom. 

Az ételkészítés játékból is szuper móka a gyerekeknek. Általa megtapasztalhatják, hogy az étel számtalan közös élményt és kapcsolódásra is lehetőséget ad: családi ebédek, kerti összejövetelek a barátokkal, vidám hangulatú ünnepek és szomorú alkalmak. Ha van lehetőségünk rá, hívjuk őket az igazi konyhába is, és készítsünk együtt finomságokat. Ehhez nagyszerű lehetőséget kínál Lukas & Lea receptkönyve (https://lukaslea.hu/) , amellyel szinte egyedül tudnak már az óvodás gyerekek is süteményeket készíteni. A 4,5 éves lányom imádja, még a kiskonyhában is ezt használja. 😀 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart