Barion Pixel

Farsang és a jelmezek

Ahogy lecseng a karácsony és elkezdődik az új év, az anya csoportok jelmez-keresővé alakulnak. Minden szülő próbálja megtalálni azt a maskarát, amit a szeme fénye vagy éppen ő maga megálmodott. Sokan inspirációt keresnek és belevágnak egy napokig tartó projektbe, és maguk készítik el a JELMEZt. Mások igyekeznek lecsapni másodkézből különlegesebb saját készítésű vagy éppen boltban már nem kapható darabokra. Azt látom, hogy néhány szülőnek fontosabb a jelmez kérdése, mint a gyereknek. 

Tényleg szükség van erre? Miről szól a farsang ünnepe? A versenyről?

A farsang ünnepe

Régen, a paraszti világban a farsang idején, azaz a vízkereszttől húshagyó keddig tartó időszakban volt a legkevesebb munka, így ez a mulatozás ideje lett. Mivel hamvazószerdától húsvétig böjt van, ezért a bálok, táncos mulatságok, házasságkötések ezt megelőzően, a farsang időszakában kerültek megrendezésre.1

A farsang csúcspontja farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, a karnevál, magyar hagyomány szerint „a farsang farka”. Ekkor rendezik meg a világhírű velencei és riói karnevált, és a mohácsi busójárást is.2

Egy középkori hiedelem szerint a tél utolsó napjaiban – amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák – a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, ijesztő jelmezekben való felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni a szellemeket, és velük együtt a halált, a rosszat és a hideget. Az ünneplés a tél búcsúztatásáról, a közelgő tavaszi megújulás, az új élet miatti örömről is szólt.1

Nézzük a gyerekek szemszögéből! 

Nekik ez egy különleges nap, más mint a többi. Szórakozhatnak, szól a zene, táncolnak, énekelnek, bolondoznak, amit amúgy akár minden nap lehetne, de ezen a napon nemcsak ők, hanem a felnőttek is csatlakoznak a mulatsághoz vagy legalábbis szabadabban hagyják. 

Ráadásul mindezt nem a saját bőrükben élik meg, hanem egy szerepbe bújva, jelmezben. Lehet másnak lenni, mint általában, csintalanabbnak vagy pont hogy visszafogottabbnak. Lehetőség van egy különleges formában, szavak nélkül megmutatni azt, hogy milyenek valójában vagy épp ellenkezőleg, hogy milyenek szeretnének lenni. 

Aznap feje tetejére áll a világ. 

Milyen az ideális jelmez? 

Szerintem fontos, hogy a gyermek vágyát jelképezze a szülő kisebb-nagyobb terelgetése nélkül. Egyrészt ez a gyermek ünnepe. Másrészt ő fogja felvenni, neki kell tudnia azonosulni a választásával. Merthogy ezzel elárul magáról valamit. Lehet, hogy csak azt, hogy mi a kedvenc meséje vagy állata, de az is lehet, hogy a legnagyobb álmát tárja mások elé ilyen formában.

Nyilvánvaló, hogy a földtől nagyon elrugaszkodott ötletek megvalósítása nehéz, melynek a szülő hangot adhat. De akár kérheti is a gyermeke segítségét abban, hogy ő hogyan képzeli el a jelmezét. A közös készítés nagy örömet és büszkeséget tud okozni a kicsiknek. Ugyanakkor persze a mi felelősségünk gondoskodni arról is, hogy a jelmez kényelmes legyen és a gyermek akár egyedül is fel tudja venni. 

Adja magát az álarc, mint a legkézenfekvőbb és legkifejezőbb maskara, de ezek ritkán kényelmesek hosszabb ideig. Helyettesíthetjük egy kis arcfestékkel vagy hajpánttal (fiúknál is 😉 ). 

Egyszerű (szerep)játékok, amik akár jelmezek vagy kellékek is lehetnek

Fenntarthatósági szempontból érdemes olyan jelmezben gondolkodni, ami később az otthoni játék során széleskörűen felhasználható, és nem kerül egy alkalom után a kukába vagy a szekrény mélyére. Az Egyszerűbb gyermekkor könyv szerzője szerint az egyszerűbb kellékek, jelmezek jobbak, ugyanis változatosabb és tartósabb lehetőségeket adnak a szerepjátékhoz, mint a nagyon kidolgozott vagy konkrét meseszereplőhöz kapcsolódó maskarák. 

De pont fordítva is szemlélhetjük, kereshetünk az otthonunkban fellelhető alapanyagokat, kellékeket. A játékok között lehetnek a gyermek takarító eszközei, kiskötény, orvosi készlet, fodrász készlet, szerelőként használható eszközök. Szerintem egy óvodásnak ennél összetettebb jelmez nem is kell. 

Farsang otthon 

A jelmez elkészítésén kívül más módon is hangolódhatunk az ünnepre. A legtöbb családban ilyenkor szokás fánkot sütni, szalagosat vagy csörögét. 

Olvashatunk a farsangra hangoló jelmezes meséket, énekelhetünk farsangi dalokat is (A, a, a, a farsangi napokban…, Itt a farsang, áll a bál…, Gryllus Vilmos: Maszkabál lemeze). 

Feldíszíthetjük az otthonunkat, készíthetünk papírból álarcokat, de akár be is öltözhetünk és mókázhatunk együtt a gyerekekkel! 

Farsanghoz kapcsolódó könyvek

Az aLapKaland kártyacsomag rengeteg játékötletet javasol szerepjátékokhoz. Így a gyerekek kipróbálhatják a farsangi időszakon kívül is azt, hogy milyen belebújni egy rendőr, egy szakács vagy éppen egy állatgondozó bőrébe.  Gyertek lapkalandozni! 

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett az írásom, hálás lennék, ha megosztanád másokkal is.

Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes cikkekkel, elgondolkodtató, játékos vagy éppen mesés bejegyzésekkel várlak. 

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz: https://www.facebook.com/profile.php?id=100071597970983 

Források: 

1: https://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35472211 ,

2: https://hu.wikipedia.org/wiki/Farsang 

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart